Domů

≠ Skauti

Kluci 11-15 let

Schůzky každé pondělí
17.30–19.30

≠ Skautky

Holky 11-15 let

Schůzky každou středu
17.30–19.00

† Vlčata a ◊ světlušky

Kluci a holky 6-11 let

Schůzky každý čtvrtek
17.00–19.00

Na schůzkách máme plno!

Chceš se přidat? Napiš nám

Kdo jsme?

311. Káňata

Jsme skautský oddíl z pražských Strašnic s padesátiletou historií. A jsme tu pro všechny kluky a holky, kteří chtějí do party společně fungujících kamarádů, dostat příležitost ukázat, co v nich je, a smysluplně se bavit.

My vedoucí jsme lidé, kteří jsme do oddílu přišli jako děti a natolik nás nadchl, že jsme v něm zůstali do dospělosti.

Kam patříme?

Skauting

Skauting všestranně působí na rozvoj osobnosti dětí a mladých lidí – prostřednictvím her, zážitků, aktivit a dalších činností.

Naše organizace Junák – český skaut, z. s. sdružuje více než 73 tisíc dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků a je největší výchovnou organizací v republice s více než stoletou tradicí. Zároveň je členem světových skautských organizací WOSMWAGGGS s více než 57 miliony členy po celém světě.

Co děláme?

Naše činnost

Náš oddíl se zaměřuje na retro-outdoor (zvládání různých podmínek se základní výbavou), pobyt a přežití v přírodě, zážitkové akce a rozvíjení sociálních dovedností jako je týmová spolupráce, komunikační dovednosti a další praktické dovednosti do života, a to formou her a soutěží.

Schůzky

Základem naší pravidelné činnosti jsou schůzky, které děláme jednou týdně. Jsou rozděleny podle věku a pohlaví, aby se dal připravit přiměřený program pro každého. V zimě jsme většinu času v klubovně, v létě pak trávíme spoustu času venku na nedalekém školním hřišti nebo v parku a během pandemie se setkáváme alespoň přes videohovory. Na schůzkách hrajeme hry, učíme se novým dovednostem, vyrábíme, apod.

Na schůzky tedy chodíme oblékaní tak, aby nevadilo, kdybychom se trochu zamazali. Nosíme s sebou povinné věci, které jsou občas potřeba a jsou i dobrým výchovným prostředkem ke zodpovědnosti.

Výpravy

Pokud zrovna není pandemie koronaviru, pořádáme jednou za měsíc výpravu mimo Prahu. V létě jezdíme pod stany z celt, v zimě do chalup a různých skautských základen. Párkrát do roka se účastníme také větších akcí, kde se setkáváme i s dalšími oddíly. Několikrát jsme se účastnili také  Intercampu – zahraničního setkání skautů a skautek.

Výpravy jsou pro naši oddílovou činnost velice důležité. Je to způsob, jak se děti naučí postarat se nejen sami o sebe, ale i o své kamarády, jak se naučí znát a rozumět přírodě, vážit si jí a umět si z ní brát tak, aby netrpěla. A to všechno cestou společných zážitků, zábavných her a legrace.

Tábor

Vyvrcholením celoroční činnosti je letní tábor trvající 2 týdny, kde se zúročí zkušenosti získané během celého roku. Děti se svými kamarády prožijí nezapomenutelné zážitky, romantiku hvězdné oblohy a hořícího ohně, a ještě mnohem víc.

S oddílem táboříme proto tzv. na zelené louce – po dobu tábora obýváme jen to, co si sami postavíme. Jsme tak v těsnějším kontaktu s přírodou a děti se sami přesvědčí o tom, že si dokážeme pohodlně vystačit s tím, co jsme sami schopni vybudovat. Tábor stavíme tradičně na přípravce s rodiči. Můžou se tak podívat, v jak krásném prostředí se bude celý tábor odehrávat.

Kolik to stojí?

Cena

Členský příspěvek (pro rok 2024) je 1 900 Kč, volitelně 2 400 Kč (+ 500 Kč dobrovolná finanční podpora oddílu) a platí se každý rok v lednu. Zahrnuje členství v organizaci, nájem a údržba klubovny a oddílového vybavení, skautský časopis, pojištění a další skautské benefity.

Dále se platí účast na každé víkendové akci. Cena většinou zahrnuje jídlo, dopravu a ubytování a je pokaždé jiná podle toho, kam a na jak dlouho jedeme. Obvykle se cena pohybuje od 200 do 600 Kč za víkend a je obvykle vyšší v zimě, kdy platíme víc za ubytování.

Cena letošního 14-denního tábora byla 3200 Kč pro starší a 3000 Kč pro mladší.

Vedoucí dělají všechno ve svém volném čase a zadarmo.

Kde nás najdete?

Klubovna